Συχνές Ερώτησεις

Η αγορά ενός ακινήτου είναι μια σημαντική απόφαση και συνήθως συνοδεύεται από πολλές ερωτήσεις. Οι πιο συχνές είναι οι παρακάτω:

1. Σε ποια περιοχή θα πρέπει να αγοράσω;

Το να αποφασίσετε πού να αγοράσετε ακίνητο είναι μια σημαντική οικονομική απόφαση και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια απόφαση:

i. Προσδιορίστε τον προϋπολογισμό σας: Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε πόσα χρήματα μπορείτε να δαπανήσετε σε ένα ακίνητο. Αυτό θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας.

ii. Σκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας: Σκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας και τι θέλετε από το νέο σας σπίτι. Θέλετε να ζήσετε στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης ή προτιμάτε μια πιο ήσυχη περιοχή? Χρειάζεται να βρίσκεστε κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία ή εμπορικά κέντρα? Είναι η πρόσβαση στην θάλασσα σημαντική για εσάς?

iii. Ερευνήστε την τοπική αγορά: Ερευνήστε την τοπική αγορά ακινήτων για να προσδιορίσετε ποιες περιοχές έχουν υψηλή ζήτηση και ποιες όχι. Δείτε τις τιμές των ακινήτων, τις τιμές ενοικίασης και άλλα δεδομένα για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

iv. Αξιολογήστε τη γειτονιά: Αξιολογήστε τη γειτονιά όπου σκέφτεστε να αγοράσετε ακίνητο. Αξιολογήστε την ασφάλεια, την ποιότητα των υποδομών, την ρυμοτόμηση και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σας.

v. Σκεφτείτε τη μελλοντική ανάπτυξη: Εξετάστε τυχόν μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή, όπως νέα επενδυτικά έργα, εμπορικές αναπτύξεις ή έργα υποδομής, καθώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την αξία της επένδυσης σας.

vi. Συμβουλευτείτε έναν κτηματομεσίτη: Τέλος, συμβουλευτείτε έναν κτηματομεσίτη που μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και καθοδήγηση για την τοπική αγορά και να σας βοηθήσει να βρείτε ένα ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το πού να αγοράσετε ακίνητο που να ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο ζωής και τους οικονομικούς σας στόχους.

2. Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για την αγορά ακινήτου;

Δεν υπάρχει κάποια «μαγική» στρατηγική για την αγορά ακινήτων, καθώς η προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθήσετε θα εξαρτηθεί από τις ατομικές σας περιστάσεις, τους στόχους και την οικονομική σας κατάσταση. Ωστόσο, ακολουθούν ορισμένες γενικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:

i. Καθορίστε τους στόχους σας: Προσδιορίστε γιατί θέλετε να αγοράσετε ακίνητο, είτε πρόκειται για προσωπική χρήση είτε για επενδυτικούς σκοπούς. Οι στόχοι σας θα καθορίσουν κινήσεις σας.

ii. Συνεργαστείτε με επαγγελματίες: Συνεργαστείτε με ένα κτηματομεσιτικό γραφείο για να σας βοηθήσει στη διαδικασία αγοράς και να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε την σωστή απόφαση.

iii. Να είστε υπομονετικοί: Μην βιαστείτε να αγοράσετε. Αφιερώστε χρόνο για να βρείτε το κατάλληλο ακίνητο που καλύπτει τις ανάγκες σας και είναι το κατάλληλο για εσάς.

iv. Διαπραγμάτευση: Μόλις βρείτε ένα ακίνητο που σας ενδιαφέρει, διαπραγματευτείτε με τον πωλητή για να λάβετε την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

v. Διεξαγωγή δέουσας επιμέλειας: Πριν από την οριστικοποίηση της αγοράς, διενεργήστε τη δέουσα επιμέλεια για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κρυφά ζητήματα με το ακίνητο, όπως εμπράγματα βάρη ή περιορισμοί ζωνών.

Ακολουθώντας αυτές τις γενικές συμβουλές, μπορείτε να αναπτύξετε μια στρατηγική που σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας και να κάνετε μια έξυπνη επένδυση.

3. Πόσο θα κοστίσουν οι φόροι και οι άλλες δαπάνες που συνδέονται με την αγορά ακινήτου;

Το κόστος που σχετίζεται με φόρους και άλλα έξοδα για την αγορά ενός ακινήτου στην μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως η τιμή του ακινήτου, η τοποθεσία και ο τύπος του ακινήτου. Ακολουθούν μερικά από τα κόστη που σχετίζονται με την αγορά ακινήτου:

i. Φόρος Μεταβίβασης: Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με βάση την τιμή αγοράς του ακινήτου. Το τρέχων κόστος είναι 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (η οποία είναι συνήθως χαμηλότερη από την τιμή αγοράς).

ii. Αμοιβές συμβολαιογράφου και δικηγόρου: Θα χρειαστεί να προσλάβετε συμβολαιογράφο και δικηγόρο για να χειριστούν τις νομικές πτυχές της αγοράς ακινήτου. Οι συμβολαιογραφικές αμοιβές κυμαίνονται συνήθως από 1% έως 2% της τιμής αγοράς του ακινήτου (πλέον ΦΠΑ), ενώ οι αμοιβές δικηγόρου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την πολυπλοκότητα της συναλλαγής.

iii. Τέλη εγγραφής ακινήτου: Το κόστος εγγραφής του ακινήτου στο όνομά σας στο τοπικό κτηματολόγιο μπορεί να κυμαίνεται από 0,45% έως 0,65% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

iv. Μεσιτική Αμοιβή: Εάν επιλέξετε να συνεργαστείτε με έναν κτηματομεσίτη, συνήθως θα χρεώσει μια προμήθεια από 2% έως 3% της τιμής αγοράς του ακινήτου (πλέον ΦΠΑ).

v. ΦΠΑ: Εάν αγοράζετε νέο ακίνητο από κατασκευαστική εταιρεία, ενδέχεται να υπόκεινται σε ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα κόστη είναι εκτιμώμενα και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία και τοποθεσία. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν τοπικό δικηγόρο ή κτηματομεσίτη για να λάβετε μια πιο ακριβή εκτίμηση του κόστους που σχετίζεται με την αγορά ενός ακινήτου.

4. Πώς μπορώ να βρω τον καλύτερο μεσίτη ακινήτων;

Η εύρεση του καλύτερου κτηματομεσίτη για να καλύψει τις ανάγκες σας απαιτεί κάποια έρευνα και τη δέουσα επιμέλεια. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον κατάλληλο πράκτορα:

i. Ελέγξτε τα διαπιστευτήρια: Επιλέγετε μόνο πιστοποιημένους μεσίτες με την σχετική άδεια και εγγεγραμμένους στις αρμόδιες αρχές. Αυτό διασφαλίζει ότι ο μεσίτης έχει τα απαραίτητα προσόντα για να σας εκπροσωπήσει.

ii. Εμπειρία: Αναζητήστε έναν μεσίτη με εμπειρία στην τοπική αγορά ακινήτων και στον τύπο του ακινήτου που σας ενδιαφέρει. Ένας έμπειρος μεσίτης μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και καθοδήγηση για να σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

iii. Επικοινωνία: Επιλέξτε έναν μεσίτη που επικοινωνεί καθαρά και τακτικά μαζί σας σε όλη τη διαδικασία αγοράς ή πώλησης. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα να κάνετε ερωτήσεις και να λαμβάνετε άμεσες απαντήσεις.

iv. Προσωπική συμβατότητα: Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν μεσίτη με τον οποίο αισθάνεστε άνετα και μπορείτε να εμπιστευτείτε. Ο μεσίτης θα πρέπει να επικεντρώνεται στις ανάγκες και τους στόχους σας και να έχει κατά νου τα καλύτερα συμφέροντά σας.

v. Συναντηθείτε με μεσίτες: Προγραμματίστε μια συνάντηση με πιθανούς μεσίτες για να συζητήσετε τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις, να μάθετε περισσότερα για την εμπειρία του μεσίτη και να αξιολογήσετε το επίπεδο επαγγελματισμού του.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βρείτε έναν κτηματομεσίτη που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας και να κάνετε τη διαδικασία αγοράς ή πώλησης όσο το δυνατόν πιο ομαλή και χωρίς άγχος.

5. Πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου;

Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αγοράς ενός ακινήτου στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα της συναλλαγής, η τοποθεσία του ακινήτου και η αποτελεσματικότητα των εμπλεκόμενων μερών. Ωστόσο, εδώ είναι ένα γενικό χρονοδιάγραμμα των βημάτων που περιλαμβάνονται στη διαδικασία αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα:

i. Έλεγχος Τίτλων: Πριν από την οριστικοποίηση της αγοράς, θα πρέπει να διεξαγάγετε έλεγχο τίτλων για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα με το ακίνητο, όπως εμπράγματα βάρη ή περιορισμοί ζώνης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως μερικές εβδομάδες, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του ακινήτου και τον όγκο της έρευνας που απαιτείται.

ii. Συμφωνία προκαταβολής: Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος τίτλων, θα υπογράψετε μια συμφωνία αγοράς (ή προσύμβαση) και θα πρέπει να καταβάλετε μια προκαταβολή (συνήθως το 10% της τιμής αγοράς). Η συμφωνία συνήθως υπογράφεται παρουσία δικηγόρου, η διευθέτηση της οποίας μπορεί να διαρκέσει μία ή δύο ημέρες.

iii. Συμβολαιογραφική πράξη αγοραπωλησίας: Το τελικό στάδιο της διαδικασίας αγοράς περιλαμβάνει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ακινήτου στο όνομά σας μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος της ΑΑΔΕ και στο κτηματολόγιο κατόπιν υπογραφής της αντίστοιχης συμβολαιογραφικής πράξης αγοραπωλησίας και την εξόφλησης του πωλητή. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, λόγω του όγκου των εγγράφων που απαιτούνται. Η διαδικασία πραγματοποιείτε από τον συμβολαιογράφο σας.

Συνολικά, μπορεί να χρειαστούν 2-6 μήνες για να ολοκληρωθεί η αγορά ενός ακινήτου στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις περιστάσεις της μεμονωμένης συναλλαγής.

6. Ποιές παράμετροι πρέπει να συμπεριληφθούν στη σύμβαση αγοραπωλησίας;

Ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας πώλησης ακινήτου. Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια σύμβαση πώλησης ενός ακινήτου:

i. Τιμή αγοράς: Το συμβόλαιο πρέπει να αναφέρει ξεκάθαρα την τιμή αγοράς του ακινήτου, καθώς και τυχόν όρους ή απρόβλεπτα που σχετίζονται με την τιμή, όπως κατάθεση ή χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

ii. Περιγραφή του ακινήτου: Η σύμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας, του μεγέθους του και τυχόν χαρακτηριστικών και χώρων.

iii. Όροι πληρωμής: Το συμβόλαιο πρέπει να περιγράφει τους όρους πληρωμής, συμπεριλαμβανομένου του ποσού της κατάθεσης, του χρονοδιαγράμματος πληρωμών και τυχόν τόκων ή κυρώσεων για καθυστερημένες πληρωμές.

iv. Ημερομηνία συμβολαίου: Η σύμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ημερομηνία πραγματοποίησης της αγοραπωλησίας, η οποία είναι η ημερομηνία κατά την οποία η ιδιοκτησία του ακινήτου θα μεταβιβαστεί στον αγοραστή.

v. Γνωστοποιήσεις: Η σύμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει τυχόν γνωστοποιήσεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία, όπως γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με βαφή με βάση το μόλυβδο ή άλλους κινδύνους.

vi. Ιστορικότητα: Η σύμβαση πρέπει να περιγράφει όλη την ιστορικότητα του ακινήτου από την στιγμή της κατασκευής του, καθώς και όλους τους προηγουμένους ιδιοκτήτες και το τρόπο που το ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα τους.

Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο δικηγόρο για να διασφαλίσετε ότι το συμβόλαιο πώλησης ακινήτων περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και προστατεύει τα συμφέροντά σας ως αγοραστή.

7. Τι επηρεάζει την μελλοντική αξία ενός ακινήτου;

Η μελλοντική αξία ενός ακινήτου μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, ορισμένοι από τους οποίους είναι:

i. Τοποθεσία: Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική αξία ενός ακινήτου είναι η τοποθεσία του. Τα ακίνητα σε επιθυμητές τοποθεσίες, όπως εκείνα κοντά στη θάλασσα, τις συγκοινωνίες και τους χώρους αναψυχής, τείνουν να υποτιμώνται λιγότερο σε αξία σε σχέση με εκείνα σε λιγότερο επιθυμητές περιοχές.

ii. Κατάσταση του ακινήτου: Η κατάσταση του ακινήτου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της μελλοντικής του αξίας. Τα ακίνητα που είναι καλά συντηρημένα και σε καλή κατάσταση τείνουν να υποτιμώνται λιγότερο σε αξία από εκείνα που είναι υποβαθμισμένα ή χρειάζονται επισκευές.

iii. Συνθήκες αγοράς: Η αγορά ακινήτων μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μελλοντική αξία ενός ακινήτου. Όταν η αγορά είναι ισχυρή και η ζήτηση είναι υψηλή, οι αξίες των ακινήτων τείνουν να ανατιμώνται.

iv. Τάσεις γειτονιάς: Οι τάσεις στη γειτονιά, όπως οι νέες εξελίξεις, οι αλλαγές στους κανονισμούς χωροταξίας ή οι αλλαγές στα δημογραφικά στοιχεία, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις αξίες των ακινήτων.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και μπορεί να προκύψουν άλλες απρόβλεπτες μεταβλητές, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη της μελλοντικής αξίας μιας επένδυσης.

8. Πώς μπορώ να επενδύσω στην αγορά ακινήτων με ασφάλεια και αποδοτικότητα;

Η επένδυση σε ακίνητα μπορεί να είναι ένας ασφαλής και κερδοφόρος τρόπος για να χτίσετε μακροπρόθεσμη ευημερία, αλλά είναι σημαντικό να το προσεγγίζετε με προσοχή και μια σταθερή στρατηγική. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την ασφαλή και κερδοφόρα επένδυση σε ακίνητα:

i. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: Πριν επενδύσετε σε ακίνητα, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για την αγορά και τις διάφορες διαθέσιμες επενδυτικές στρατηγικές.

ii. Θέστε στόχους: Θέστε σαφείς επενδυτικούς στόχους και αναπτύξτε μια στρατηγική για την επίτευξή τους. Προσδιορίστε τους τύπους ακινήτων στα οποία θέλετε να επενδύσετε, το ύψος του κινδύνου που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε και τις αναμενόμενες αποδόσεις σας.

iii. Διεξαγωγή διεξοδικής δέουσας επιμέλειας: Πριν επενδύσετε σε ένα ακίνητο, πραγματοποιήστε διεξοδική δέουσα επιμέλεια για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για μια σωστή επένδυση.

iv. Εξετάστε τη διαφοροποίηση: Διαφοροποιήστε τις επενδύσεις σας σε ακίνητα για να μειώσετε τον κίνδυνο και να αυξήσετε τις πιθανές αποδόσεις. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε διαφορετικούς τύπους ακινήτων, καθώς και σε διαφορετικές τοποθεσίες.

v. Διαχειριστείτε τα οικονομικά σας: Η επένδυση σε ακίνητα απαιτεί σημαντικό κεφάλαιο, επομένως είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας με σύνεση. Αναπτύξτε έναν προϋπολογισμό, διατηρήστε καλή πίστωση και αποφύγετε την υπερβολική έκθεση.

vi. Προσλάβετε επαγγελματίες: Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με μια ομάδα επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένου ενός κτηματομεσίτη, δικηγόρου και λογιστή, για να σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στον περίπλοκο κόσμο των επενδύσεων σε ακίνητα.

vii. Παρακολουθήστε την αγορά: Μείνετε ενημερωμένοι για τις τάσεις και τις διακυμάνσεις της αγοράς για να λάβετε σωστές επενδυτικές αποφάσεις.

Συνολικά, η επένδυση σε ακίνητα απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και άριστη κατανόηση της αγοράς. Προσεγγίζοντας το με μια σωστή στρατηγική και τις κατάλληλες συμβουλές, μπορείτε να επενδύσετε σε ακίνητα με ασφάλεια και κερδοφορία.

Καλέστε μας τώρα
(+30) 6975543900